Izolacija ravne strehe ali balkona


Izolacija ravne strehe in toplotna izolacija balkona sta potrebni, če želimo zagotoviti zmanjšanje toplotnih izgub in preprečiti vdor vlage. Slaba izolacija betonske strehe s seboj namreč prinaša prevelike stroške ogrevanja (saj toplota uhaja iz stanovanja, hladen zrak pa vdira v notranjost), težave z razpokami ter razraščanje plesni, ki je posledica vlage. Če izolacija ravne strehe ni pravilna, se v notranjosti namreč nabira kondenz, ki povzroča lise in plesen, ki jih je težko odstraniti. Težave lahko nastanejo sicer šele čez nekaj let, a so takrat toliko hujše, rešitve pa dražje, zato priporočamo, da o toplotni izolaciji ravne strehe razmišljate že danes.

 

Izolacija ravne strehe


Kaj je potrebno premisliti pri izolaciji ravne strehe


Ravna streha je izjemno priljubljena v gradnji. Pogosta je pri poslovnih in večjih stanovanjskih stavbah, vse pogosteje pa jih lahko opazimo tudi na individualnih hišah. Ko načrtujemo izolacijo ravne strehe, moramo premisliti, za kaj bomo streho potrebovali. Ljudje se zanje odločajo zaradi stila, pa tudi zato, ker na ta način pridobimo še dodatno površino. Nekatere ravne strehe so pohodne, druge nepohodne, funkcionirajo lahko kot terase za sproščanje ali igrišče, pri pomanjkanju zelenice pa jo lahko uporabimo za ureditev vrtička. V tem primeru je izolacija ravne strehe še posebej pomembna, saj moramo preprečiti zamakanje oziroma uhajanje vlage v notranjost in vdor korenin. Pred začetkom je izvajalcu potrebno natančno povedati, kaj od površine pričakujemo oziroma kako jo bomo uporabljali, da je mogoče določiti najboljši tip izolacije betonske strehe.


Izolacija betonske strehe na dva načina


Ravne strehe so med vsemi strehami najbolj izpostavljene atmosferskim vplivom, pogosto pa so tudi mehansko obremenjene. Pravilna izolacija ravne strehe vključuje hidro, zvočno in toplotno izolacijo betonske strehe. Mogoča sta dva načina izolacije ravne betonske strehe, in sicer klasični način ter izolacija betonske strehe – obrnjene. Pri klasičnem načinu na nosilno konstrukcijo polagamo toplotno izolacijo, ki jo zaščitimo s hidroizolacijo, pri obrnjeni strehi pa toplotna izolacija pride nad hidroizolacijo, s čimer slednjo zaščitimo tudi pred mehanskimi vplivi, kar je še posebej pomembno, če bo streha pohodna.


Kaj dosežemo s primerno izolacijo betonske strehe?


Z dobro izolacija betonske streheizolacija ravne strehe zmanjšamo toplotne izgube pozimi in vdor vročine poleti, s čimer izboljšamo celotno energijsko učinkovitost hiše, stanovanja ali druge stavbe. Povečamo toplotno stabilnost in izboljšamo ugodje v prostorih, hkrati pa zaščitimo tudi celotno konstrukcijo. Cena izolacije je odvisna od kvalitete materialov in ponudnika tako materialov kot storitev. Ker se v podjetju Margop d. o. o. zavedamo pomembnosti dobre toplotne izolacije in želimo pripomoči k vašem ugodju ter hkrati težimo k minimiziranju stroškov, smo vam pripravili tudi ugoden cenik. Preverite!