Toplotni most - konvekcijski, geometrijski in konstrukcijski

Toplotni most nastane na ovoju zgradbe, na katerem je prehod toplote povečan zaradi stika dveh različnih materialov ali geometrijske konstrukcije. Posledica je izguba toplote in večja poraba energije za ogrevanje stavbe. Na toplotnih mostovih se nabira kondenz, razvijajo plesni in glive ter nastajajo poškodbe na konstrukciji zgradbe. Rešitev je toplotna izolacija - cenik in informacije najdete na www.toplotni-mostovi.si.

 

Toplotni most glede na vzrok nastanka

Toplotni most je lahko: 

  • konvekcjski, ki nastane zaradi netesnosti stika med oknom in špaleto,
  • geometrijski, ki nastane na vogalih v neizoliranih zgradbah, ali
  • konstrukcijski toplotni most, ki nastane tam, kjer toplotna izolacija ni natančno vgrajena.

 

Odpravite toplotni most! Izolacija balkona, izolacija terase in izolacija betonske strehe

Izolacija toplotnih mostov je nujna, če želimo ohranjati življenjsko dobo objekta in zagotavljati energetsko učinkovitost. Kje se najpogosteje pojavi toplotni most? Izolacija mora potekati neprekinjeno vse od temeljev po zunanji strani zunanjih zidov pa do ostrešja, ker se sicer toplotni most pojavi ravno na zunanjih površinah, ki ločijo ogrevane prostore od zunanjega okolja. Zunanji zidovi pri neizoliranem objektu predstavljajo do 40 % toplotnih izgub, sledijo jim okna, streha in tla. Pomaga samo dobra toplotna izolacija. Cena je odvisna od izbranega materiala, površine in specifik stavbe.

 

Kakšna je učinkovita izolacija toplotnih mostov?

Vzroki za nastanek toplotnih mostov so pogosto posledica nepravilnosti pri gradnji oziroma že pri načrtovanju gradnje. Razlog so slabi stiki, bistveno slabša izolacija na posameznih mestih ali neobstoječa izolacija, kar vpliva na toplotne izgube celotnega objekta. Najpomembnejši del fasade je prav toplotna izolacija. Cena izolacijskega materiala predstavlja zanemarljiv delež stroškov, ki dolgoročno nastajajo z bivanjem v slabo izolirani stavbi. Če se želimo izogniti toplotnim izgubam, pa tudi slabšim bivalnim razmeram, je ključna kvalitetna toplotna izolacija. Cena ogrevalnih sredstev danes krepko presega ceno kateregakoli toplotno-izolacijskega materiala in izvedbe, zato pri izolaciji ne gre varčevati.


Koliko stane toplotna izolacija? Cena ni tako visoka, da bi tvegali vlago in plesen!

Predvsem balkoni in terase, ki ležijo izven toplotnoizolativnega ovoja hiše, so predeli kjer je nujna dobra toplotna izolacija. Cena izvedbe se hitro povrne z občutnimi prihranki prihranite pri ogrevanju!

 

Ali lahko zmanjšamo neugodne vplive toplotnih mostov?

Do neke mere že, če poskrbimo, da je zračna vlaga v prostoru čim nižja. To pomeni, da ne sušimo perila v prostoru, prostor pa redno in dobro prezračujemo. S temi ukrepi zmanjšamo neugodne vplive, vendar je kljub temu najbolj zanesljiva in najboljša rešitev dobra toplotna izolacija. Cenik poiščite na www.toplotni-mostovi.si.

toplotna izolacija cena

izolacija toplotnih mostov