Izolacija betonske strehe pri sodobnih gradnjah

Izolacija betonske strehe z vseh stani zagotavlja minimalno nihanje temperature in preprečuje kondenziranje. Betonske strehe so najpogostejše v urbanih okoljih, predvsem na sodobnih hišah in na večstanovanjskih stavbah. Ne pozabimo, da tudi vse terase in balkone, pod katerimi se nahaja zaprt bivalni prostor štejemo med ravne betonske strehe. Izolacija ravne strehe pa je izziv, ki od izvajalca del zahteva veliko izkušenj in znanja.

 

Izolacija ravne betonske strehe na dva načina

Izolacija za ravne strehe se izvaja na dva načina. Prvi je klasični način, kjer na nosilno konstrukcijo polagamo toplotno izolacijo, ki jo zaščitimo s hidrolizacijo. Drugi način je izolacija ravne betonske strehe z izvedbo obrnjene strehe, kar pomeni, da je toplotna izolacija nameščena nad hidrolizacijo, zato da je hidrolizacija hkrati zaščitena tudi pred mehanskimi poškodbami.

 

Toplotna izolacija betonske strehe sodobne hiše

Sodobna gradnja hiš posebno pozornost namenja varčevanju z energijo, zato se na betonsko strešno konstrukcijo položi lesena konstrukcija, med obe pa toplotna izolacija in nazadnje strešna kritina. Pri takšni izolaciji betonske strehe ne smemo pozabiti na zračni most, ki bo ohlajal ostrešje in odvajal vodno paro. Izolacija betonske strehe se izvede z materiali, ki se uporabljajo za izolacijo ravne strehe z leseno konstrukcijo: steklena kamena ali mineralna volna. Optimalna debelina izolacije je 20 cm, obvezna je tudi izolirna plast za zaščito pred vlago. Izolacija za ravne strehe mora imeti možnost sušenja oziroma mora biti stoodstotno zatesnjena.

 

Izolacija ravne strehe, izolacija terase oziroma izolacija balkona

Pravilna izolacija strehe zagotavlja toplotno-, zvočno- in hidro izolacijo. Toplotna izolacija betonske strehe preprečuje nastanek kondenza in večja raztezanja ali krčenja zaradi toplotnih sprememb, saj temperature na zgornjih slojih ravne strehe poleti dosegajo tudi do 80 °C in več, ob padavinah pa močno padejo. Toplotna in zvočna izolacija ravne strehe se izvedeta hkrati. Toplotna izolacija ravne strehe se vgrajuje na zunanji strani, iz materialov, ki dobro prenesejo obremenitve.

 

Zelene strehe so zaradi pomanjkanja zelenic v urbanih okoljih vse bolj v modi

Predpogoj za zasaditev zelenja na strehi je dobra izolacija betonske strehe, hidrolizacija kot njen vrhnji sloj pa mora preprečevati vdor korenin. Celotna streha in izolacija betonske strehe morata biti pravilno projektirani, da lahko ozelenjena streha prenese tudi dodatno težo prsti in zelenja, ter vode, ki jo prst vpije. Prednosti ozelenitve strehe so estetske in praktične, saj so temperaturne spremembe v izola

ciji betonske strehe in strešni konstrukciji manjše. Kot takšna pa je zato ozelenjena streha tudi trajnejša.

izolacija za ravne betonske strehe

izolacija betonske strehe