Izolacija balkona s sistemom termoblok

Izolacija balkona, izolacija terase ali izolacija betonske strehe z uporabo inovativnih, certificiranih izolacijskih elementov sistema termoblok ponuja številne prednosti in prihranke. Termoblok minimalizira toplotne izgube, preprečuje nastanek plesni in hkrati deluje kot toplotna izolacija balkona. Omogoča izolacijo balkona od spodaj in od zgoraj.


Zakaj je potrebna toplotna izolacija balkona?

Balkon predstavlja preboj toplotnega ovoja fasade. Izolirati je potrebno vse stene ter opraviti izolacijo balkona od spodaj in od zgoraj. Toplotna izolacija balkonov se izvaja med gradnjo objekta, saj so balkoni njegov sestavni del.

 

Kaj je toplotni most?

toplotna izolacija balkona

Toplotni mostovi so vsi elementi, ki izstopajo iz stavbe. Take elemente izoliramo, da toplota ne uhaja iz prostorov. Če je toplotna izolacija balkona slaba, se na notranji strani nabira kondenz, posledično nastajajo vlažne lise in ves prostor postane vlažen. 

Pri novogradnjah je kvalitetna toplotna izolacija balkona in toplotnih mostov samoumevna. Pri starih stavbah pa je bila izolacija balkona pogosto izvedena pomanjkljivo ali površno, in takšne napake kasneje žal težko odpravimo.

 

Toplotna izolacija v primeru pomanjkanja prostora

V primeru, da ni prostora za klasično izolacijo balkona, je rešitev namestitev specialnih plošč iz ekstrudiranega polistirena, na katere se lahko neposredno lepijo keramične ploščice.


Toplotna izolacija balkona na vseh štirih straneh

izolacija balkona cena

V praksi se žal še vedno dogaja, da izolacija balkona ali terase ni narejena do

volj strokovno, natančno in na vseh štirih ploskvah. Pomanjkljiva toplotna izolacija balkonov hitro privede do težav, kot so nepotrebne izgube toplote, vlaga, plesen ali zamakanje. Takrat ne preostane nič drugega, kot da se spopademo s problemom in potrebo po učinkoviti toplotni izolaciji balkona. Ne glede na izbrano vrsto izolacije moramo vso pozornost nameniti tudi izvedbi dobrega tesnjenja na priključkih k osnovnim delom stavbe, torej na stikih med stavbo in balkonom. Nekvalitetno izdelani detajli so prav tako lahko razlog hitrega propadanja, poškodb čel balkona in odstopanja oblog, posledično pa razlog za dodatni strošek, ki ga prinaša sanacija in ponovna izolacija balkona. Cena storitve bo odvisna od vrste in načina izvedbe, ter od obsega poškodb na konstrukcijskih slojih.

 

Kvalitetna izolacija balkona in natančna izvedba sta predpogoja za trajnost

Določeni konstrukcijski deli balkonov so še posebno izpostavljeni in dovzetni za prepuščanje vlage. Ključnega pomena je obdelava detajlov, kot so spoji, rege in preboji med posameznimi materiali in gradbenimi elementi. Da bi se izognili zahtevnejšim posegom sanacije in dodatnim stroškom, mora biti zagotovljena strokovna in kvalitetna izolacija balkona. Cena ne sme biti glavni atribut pri odločitvi komu boste zaupali izvedbo.