Toplotni mostovi: kakšna je učinkovita preprečitev

Toplotni mostovi so posebna mesta na ovoju zgradbe, kjer je prehod toplote večji, in sicer zaradi stika dveh različnih materialov, lahko pa tudi zaradi debeline ali geometrijske konstrukcije. Če ne poskrbimo za preprečevanje toplotnih mostov, so posledice lahko zelo hude. Poveča se poraba energije za ogrevanje, poleg tega pa so toplotni mostovi idealno okolje za nastanek škodljivih plesni in gliv, saj se na njih nabira kondenz. Preprečitev toplotnega mostu zagotovo prinaša boljše bivalno ugodje, pa tudi preprečuje poškodbe na konstrukciji zgradbe.

 

V podjetju Margop se ukvarjamo prav s tem - preprečevanjem različnih toplotnih mostov. To storimo s kvalitetno izolacijo. Cena izolacijskega materiala je proti velikim stroškom, ki lahko nastanejo pri slabo izolirani stavbi, zanemarljiva. Odločite se torej za vrhunsko preprečevanje toplotnih mostov in bolj kvalitetno bivanje.

 

Preprečitev toplotnega mostu - različne vrste mostov

Toplotni mostovi nastanejo zaradi različnih vzrokov in jih zato tudi delimo na tri vrste. Lahko so konvekcijski, geometrijski ali pa konstrukcijski. Velikokrat se toplotni mostovi pojavijo tudi pri temeljih. Konvekcijski toplotni mostovi nastanejo zaradi slabega stika (netesnosti) med oknom in špaleto, geometrijski pa na vogalih. Potem so tu še toplotni mostovi, ki nastanejo tam, kjer toplotna izolacija ni bila natančno vgrajena. Takšnim toplotnim mostovom rečemo konstrukcijski toplotni mostovi.

 

Za preprečitev toplotnega mostu katere koli vrste je nujna zgolj dobra izolacija. Ta mora potekati od temeljev po zunanji strani zidov, pa vse do ostrešja. Zelo pomembno je, da so odstranjeni že toplotni mostovi pri temeljih, seveda pa so zelo škodljivi tudi konvekcijski toplotni mostovi in vsi ostali. Preprečevanje toplotnih mostov ima dolgotrajne koristi.

 

Velika toplotna izguba, ki jo prinašajo toplotni mostovi

Posledica, ki jo povzročajo toplotni mostovi in se najbolj pozna na denarnici, je prav velika izguba toplote. Pri neizoliranih objektih zunanji zidovi predstavljajo kar do 40 % toplotnih izgub, okna, tla in streha pa k temu še pridodajo. Zato je potrebno investirati v dobro preprečevanje toplotnih mostov. Margop izvaja vrhunsko storitev, ki zagotovo odpravi toplotne mostove pri temeljih, konvekcijske toplotne mostove in druge toplotne mostove. Strošek storitve je odvisen od materiala, površine in specifik gradnje.

 

Preprečitev toplotnega mostu bo z nami narejena na vrhunskem nivoju, prihranki pri ogrevanju pa veliki. Konvekcijski toplotni mostovi, toplotni mostovi pri temeljih in drugi toplotni mostovi so z našimi mojstri.

 

preprečitev toplotnega mostupreprečevanje konvekcijskih toplotnih mosotv